Történetünk

2013

2013-ban határoztuk el, hogy utánajárunk annak, miért olyan nehéz jó minőségű vegyszermentes zöldséghez-gyümölcshöz hozzájutni elérhető áron, egy átlagos konyha igényeinek megfelelő választékban. Fejest ugrottunk a zöld folyóba és elkezdtünk egy bevásárló közösséget szervezni annak érdekében, hogy egészséges és tisztességes árú zöldségek kerüljenek mindenki asztalára. Baráti körünknek szállítottunk, egész évben, heti rendszerességgel.

A 2013-as év tapasztalatai:

 • A termelők kisebb mennyiségekkel nem szívesen foglalkoznak, utolsók vagyunk a sorban, sokszor nem jutott nekünk a meghirdetett zöldségekből.
 • Ha nem akarunk nagykereskedőkkel dolgozni – ami hatalmas árnövekedést jelentene – 5-10 beszállítóval kell dolgozni.
 • A változó és széles kínálat csak nagyobb infrastruktúrával tartható fent.
 • Nem sikerült igazán megfelelő árú termékeket találnunk. Vélekedésünk szerint a biotermékek árszínvonala a konvencionális termesztésben előállítottakhoz képest 180-200 % kellene legyen.
 • Sok helyen hallottuk, hogy milyen nehéz biozöldséget értékesíteni, nekünk mégis folyamatos probléma volt a megfelelő mennyiségű zöldség beszerzése.

2014

2014-ben az előző év tapasztalatai alapján és a szerencsének köszönhetően sikerült több dologra megoldást találnunk. Csaba szakmai vezetésével, aki végzős kertészmérnök hallgató volt a Corvinus Egyetemen, saját termelésbe kezdtünk. Egy környezettudatos vállalkozó támogatásával, nem használt földjein biokertészetet  indítottunk útjára.

A kertben sok növénykultúrát kipróbáltunk, és barátaink segítségével, hatalmas munkával, kézzel műveltük. Nem halogathattuk egy cég megalapítását sem, így jött létre a Zöldségkert Közösség Kft. A 2013-as év tapasztalatai alapján nagy hangsúlyt kapott a “toborzás”. Jártuk a piacokat, terjesztettük az öko-szemléletet. Vásárlóink hihetetlenül pozítív visszajelzései és a piacon tapasztalt érdeklődés megerősített bennünket abban, hogy csak ezzel szeretnénk és kell foglakoznunk.

Az év végén Matthew Hayes, a Zsámboki Biokert gazdája, vetésforgójának egy szakaszát ( a káposztaféléket) ránk bízta. Ez nagyon jól jött, mert a káposzták nem szerették túlságosan az isaszegi homokos talajt.

A 2014-as év tapasztalatai:

 • A saját termelésű árukkal árban, minőségben és mennyiségben is orvosolhatóak beszerzési problémák.
 • Nem szabad elkezdeni a szezont a termelési költségek hiánytalan megléte nélkül. Sajnos előfordult, hogy a termés, amire számítottunk nem lett olyan és annyi, ahogyan terveztük és csak nagy nehézségek árán tudtuk tovább vinni a gazdaságot.
 • Minden zöldséget csak ott szabad termelni, ahol a legjobban érzi magát. Ezért örültünk különösen Matthew felkérésének, mert nála igen jó, de erősen kötött talaj van, így a káposztafélék felnevelése nem jelent extra erőfeszítést. A sok talajmunkával művelhető zöldségek maradhattak homokon.
 • A több, egymáshoz közel fekvő helyszín nagyobb termésbiztonságot ad a jégverés, kártevők és kórokozók miatt.
 • A bevásárló közösség fenntartása két embert igényel.
 • A terület művelése két főállású és egy-két alkalmi munkaerőt igényel.
 • Sokan megfordultak nálunk, akik segítettek a művelésben. Nagyon jól bevált a zöldségjegy rendszer, és a szakmai résztvevők is rendszeresen látogattak a közös tanulás lehetősége miatt. Azonban, ha azt akarjuk, hogy minden munka időben kész legyen, akkor szükség van a fent említett létszámban állandóan rendelkezésre álló munkaerőre.
 • Mindenképpen szükségünk van egytengelyes traktorra a nehéz földmunka kiváltására.
 • A zöldségek tárolása télen-nyáron mindenképpen megoldandó. Pince, hűtőkamra.

2015

2015-ben bevezettük a Közösségi Mezőgazdálkodás szövetkezeti formáját. Ennek első lépéseként megállapodást kötöttünk a Corvinus Tangazdaság Biokertészetével, Magosvölgyi Ökogazdasággal, valamint a Mondel Tanyával, ahol meghatározott területen és meghatározott fajtákat termeltek nekünk. A tagok toborzása terveink szerint sikerült és kisebb fluktuációval 15 előfizető körül maradt egész évben.

2015-ben az előfizetők támogatásának köszönhetően hatalmas lendülettel kezdtük az évet. Sokminden megtermett Isaszegen és Zsámbokon is sikeres volt a termelés.

A 2015-ös év tapasztalatai:

 • Nagyon jól kombinálható a közösségi mezőgazdálkodás és bevásárló közösség rendszere. A piacozást nyár elejétől abbahagytuk. A feleslegünket az előfizetéses rendszeren kívűl online értékesítettük.
 • Sok dicséretet és biztatást kaptunk az előfizetőktől és vásárlóktól. Nagyon sokat jelentett nekünk és köszönjük mindenkinek.
 • A fenntarthatóság alatt az emberi életminőséget is érteni kell. Nem szabad magunkat és egymást kizsákmányolni. El kell ismerni, hogy erre nem figyeltünk ebben az évben. Sérülések és kiégés kezdett megjelenni a csapatban.
 • Ott szeretnénk és kell lakni, ahol termelünk. Sajnos ez Isaszegen nem megvalósítható Zsámbokon pedig igen. Ezért már márciusban Zsámbokra tettük át székhelyünket. Ebben az évben még sokat ingáztunk a két település között, ami nem fenntartható.
 • Még nincs meg az a lépték, ami lehetővé tenné a professzionális főállású zöldségtermesztést. Infrastruktúra kicsi és a bevétel is kevés.
 • Két év tapasztalata alapján sokkal pontosabban tudunk tervezni. Ez az előfizetéses rendszer tervezhetőségével kombinálva nagyon hatékony termelést tesz lehetővé.
 • A szövetkezeti modell nagyon sokat ígér. Mindenki nagyon hálás volt, hogy az ígért mennyiséget értékesítettük, és a támogatásunkért pontosságot és kedvezményes árat kaptunk.
 • El kellett fogadnunk, és úgy érezzük a tagok el is fogadták, hogy nem zöldségboltot üzemeltetünk, hanem kistermelők kertjeiből közvetlenül jutattjuk el a zöldséget hozzájuk. Partnereink kis léptékben állítják elő a zöldségeket és nem kereskedők. Ezen okok miatt előforulhat, hogy nem áll rendelkezésre annyi zöldség, amennyit rendeltek, és van amikor ez számunkra is későn derül ki. A biogazdálkodás, mint ágazat jelenlegi szervezettségével és fejlettségével nem tudunk 100% beszerzést ígérni.

2016

Ebben az évben alapvetően az elmúlt évek alatt szerzett tapasztalatok alapján szerettük volna egy nyugodt és kiszámítható útra terelni a közösséget. A célunk továbbra is a Közösségi Mezőgazdálkodás szövetkezeti formája volt.

2016-ban már kizárólag Zsámbokon termeltünk, mert ott szerettünk volna termeszteni, ahol lakunk. Zsámbokon jobb minőségű a föld is (alföldi mészlepedékes csernozjom). A területen a Zsámboki Biokert és a Biofaló Dobozrendszer tagjainak zöldségszükségletét együtt termeltük meg, mert a két közösség problémáira az együttműködésben találtunk megoldást. A Zsámboki Biokertnek van infrastrukturája nagyobb termelésre, viszont nagy szükségük van tapasztalt, szemléletben is elkötelezett közreműködőkre. A dobozrendszereket nem egyesítettük, csak a termesztést. További partnereink voltak: Soroksári Tangazdaság, Csillag Biofarm, Mondel Tanya, Erdődi Imre, Gódor Biokertészet és Molnár Biokert. A már meglévő tagjainhoz új előfizetők csatlakoztak, a tagok száma 35-ben stabilizálódott.

A 2016-os év tapasztalatai:

 • A házhozszállítás önmagában nem éri meg, de úgy tapasztaltuk, hogy házhozszállítás nélkül is képes  jól működni a rendszer, ha van elég átvevőpont.
 • 2016 augusztusától Matthew külföldi tanulmányai miatt Csaba vette át a Zsámboki Biokert vezetését. A tulajdonosok összeférhetetlenségre hivatkozva nem támogatták tovább az együttműködésünket, ezért a 2017-es évre már nem sikerült megállapodnunk. Úgy döntöttünk, hogy a Biofaló Dobozrendszert és webshopot is szüneteltejük, amíg saját földterületet találunk.
 • Honlap változások

  Kedves Biofalók! Sajnos egy ideig nem tudunk kiszolgálni benneteket, kérlek kövessétek Facebook oldalunkat ahol egyelőre minden változással kapcsolatos információt megosztunk:facebook.com/biofalo Az előfizetéses tagoknak a szállítás továbbra is zavartalanul folyik. Üdvözlettel, Juli és Csaba biofalobolt@gmail.com
 • Kategóriák

 • Nekünk Zsámbok a Riviéra

  Lehet, hogy nekünk nincs lehetőségünk a Riviérán - vagy bárhol - nyaralni, kárpótlásképp ma pl ezt dobta a kert.Read More

  Kókusztejes, datolyás eperfagyi

  Hozzávalók: 0,5 kg földieper 400 ml kókusztej 2 marék datolya 1. A kókusztejet egy éjszakára behűtjük. 2. A hideg kókusztejet a földieperrel és a kimagozott [...]Read More

  Cukkinifasírt újkrumplival, tavaszi salátával

  Hozzávalók: A cukkinifasírthoz: 0.5 kg cukkini 1 csokor újhagyma vagy 2 db főzőhagyma 2 db friss fokhagyma 2 bögre zsemlemorzsa fél csokor friss petrezselyemzöld 1 [...]Read More